ПК “Труд” с. Бояново разширява своите дейности

Публикувано на 27.12.2016

ПК “Труд” с. Бояново разширява своите дейности

Данни за ПК “Труд” с. Бояново 

  • ПК “Труд” членува в КС Сливен
  • Броят на заети в кооперацията е 12 души
  • Член-кооператорите са 123 души
  • Основните стопански дейности са търговия на дребно и селско стопанство
  • Кооперацията стопанисва 4 търговски обекта, от които 1 от Национална търговска верига КООП
  • ПК “Труд” обслужва 4 населени места

Според отчетените резултати към декември 2015 година ПК “Труд” е на четиридесет и първо място в комплексното класиране на кооперациите от системата на Централния кооперативен съюз

Златка Иванова, председател на кооперацията

„Ако всичко е спокойно –

Можем да преместим планина с работата си.

Администрацията на нашата кооперация се състои от три жени. Само четирима са механизаторите в стопанския двор, които се занимават с ремонта на машините и които извършват всички селскостопански  мероприятия на полето.

Моето разбиране е, че успехи не се постигат с много хора по списък, а със съвестна и отговорна работа от всеки. Затова и ние, които сме почти колкото пръстите на едната ръка по брой, се справяме успешно и постигаме добри резултати.

За нас е по-важно хората да са доволни. В края на краищата кооперацията е тяхна. Много е важно всичко да е спокойно и да можем да сме удовлетворени от работата си, а да не се занимаваме с преодоляване на излишни затруднения. Селото ни е спокойно и съм убедена, че за спокойния живот спомага е нашата кооперация.“

 

Две неща вълнуват в момента ръководството на кооперацията в ямболското село Бояново. Сега почти всеки ден госпожа Златка Иванова, председател на кооперацията, е на преговори за закупуване на още земя. Селскостопанското производство е една от основните дейности на ПК “Труд”. Почти цялото землище на селото от над пет хиляди декара се стопанисва от кооперацията.

Земята се обработва под наем. Собствениците получават по сто и двадесет килограма жито на декар арендована земя или съответната сума пари – в зависимост от желанието на наемодателите.

Размерът на рентата и доброто стопанисване на земята  привлича хората и те предоставят земята си предимно на кооперацията, въпреки наличието на конкурентни арендатори.

От своя страна кооперацията притежава и собствена земя –над хиляда и петстотин декара. Задачата е закупуването на земя да продължи и е показателен фактът, че когато хора решат да продават земята си – търсят предимно кооперацията.

Сега е краят на стопанската година и именно такива сделки занимават председателката на кооперацията в момента.

Има и още един радостен момент в живота на ПК “Труд” – в момента кооперацията закупува модерен и мощен трактор, заедно с комплект прикачен инвентар – също последни достижения на селскостопанската техника. След тази покупка пред кооперацията рязко ще се разширят възможностите за обработка на по-големи масиви земя и то по най-добър агротехнически начин.

Не е случаен фактът, че десетки собственици на по-големи площи земя с нетърпение чакат кооперацията да привърши своите дейности на полето, за да прави услуги на населението със собствената си техника.

Няколко думи за историята

Кооперацията в Бояново е създадена през хиляда деветстотин и десета година. През десетилетията тя работи самостоятелно – до хиляда деветстотин седемдесет и девета година, когато е прехвърлена към уедрената кооперация в Елхово. През годините хората не са били доволни от уедряването и затова при първата възможност  през хиляда деветстотин осемдесет и девета година кооперацията се отделя и заедно със съставните села Жребино и Борисово заживява свой живот.

Един от успешните ходове на кооперацията е привличането на хората, както и най-разумното оползотворяване на получените купюри. По този начин се поставя основата на новата кооперация – с налична техника и възможност да се захване с обработката на земята, защото за известно време тя е занемарена и чака своите стопани.

Отговорното отношение към земята, постигането на добри добиви дават възможност кооперацията бързо да укрепне и да предприеме следващи стъпки – снабдяване вече с нова модерна техника и разширяване размера на ангажираната земя.

И така до ден днешен, когато кооперацията вече стопанисва земята в района и разполага с най-модерна техника. А е знайно, че земята в този край на родината е благодатна.

Сега госпожа Златка Иванова, председател на кооперацията, споделя: „И тази година постигнахме добри добиви, защото работим с внимание и отговорност земята. Това, което зависи от нас – даваме го. Лошото е, че не можем да влияем на цените, те сега са рекордно ниски.”

И другата дейност – също в полза на хората

Става дума за търговията на дребно. Кооперацията работи с два свои магазина в селото и с по един магазин в съставните села. Големият магазин в центъра на селото е оборудван с необходимата електроника и е включен в търговската верига КООП.

През последната година е постигнат ръст в стокооборота над двадесет процента в сравнение с предходната година.

Както се казва, нищо не е случайно. Магазините винаги са добре заредени. Срокът за обръщане на стоките е кратък и това се постига с добра работа. Работното време е такова, че практически магазините винаги са на разположение на хората. Магазините нямат почивен ден.

В големия магазин работят две продавачки, те са в постоянна връзка с председателката госпожа Иванова, заедно анализират  и  преценяват пазарната ситуация и поръчват необходимите стоки. Собственият микробус постоянно е в движение, като с него се доставят предимно  по-малотрайните стоки, зеленчуци и плодове, които също са включени в ангажимента за пряка доставка, за да са гарантирано пресни и качествени. С доставките се занимава лично председателката на кооперацията. Смята се, че кооперацията в Бояново е малка, макар че никак не е малка като се видят оборотите и приходите.

Няколко показателни факта

Член-кооператорите са сто двадесет и трима като бройка. Всяка година постъпват по няколко молби за прием на нови членове. За съжаление по естествен път броят се топи.

Кооперацията е предоставила на хората потребителски карти, с които може да се пазарува с определен процент отстъпка. Броят на потребителските карти надхвърля чувствително броя на член-кооператорите. Притежателите на тези карти са реално бъдещи членове на кооперацията, след като се включват активно в търговския процес.

За коледните празници кооперацията подготвя консумативен дивидент за своите членове. Ще се прецизира обаче на кого няма да се даде такъв дивидент – на хората, макар и съвсем малцина, които не пазаруват от кооперативния магазин.

За всички има томбола, в която може да участва всеки, направил поне минимални покупки в кооперативните магазини. Наградите в томболата включват преди всичко стоки с марката КООП. Това се прави, по думите на председателката, тези стоки да влязат в повече домове.

Членовете на кооперацията, които имат дялово участие, също ще останат доволни, защото ще получат дивидент по тридесет процента върху дяловото си участие.

Председателката смята, че на общото събрание ще се гласува дивидентът да бъде капитализиран. Така хората за пореден път ще покажат, че милеят за кооперацията си и са уверени, че колкото по-богата става тя – толкова по-сигурни перспективи ще има пред нея.