• Начало /
  • Новини /
  • РПК „Стратеш”, Ловеч развива кооперативната търговия

РПК „Стратеш”, Ловеч развива кооперативната търговия

Публикувано на 20.01.2017

РПК „Стратеш”, Ловеч развива кооперативната търговия

„….В кооперацията работят 7 служители на възраст до 35 години, от които  трима са избрани в ръководните органи и това е реална възможност за приемственост между поколенията, съчетаваща знанията на по-опитните с енергията на младите. Постоянно се стремим и към обединяване на кооперациите, защото обединението ни прави по-силни и успешни. Дава ни възможност да инвестираме и да развиваме съвременна кооперативна търговия. Всичко това е в полза на член-кооператорите, защото човекът е в центъра на модерната и устойчива кооперация…” споделя Байко Баев, председател на РПК „Стратеш”, Ловеч.

Данни за РПК „Стратеш“, Ловеч 

  • Членува в Кооперативен съюз Ловеч;
  • Обслужва населението на община Ловеч и 28 села;
  • 32 са заетите в кооперацията, в т.ч. 7 на възраст до 35 години;
  • 1400 са член-кооператорите, в .т.ч. 168 на възраст до 35 години;
  • 16 са търговските обекта, 12 от които са включени в ТВ КООП, а в 6 е внедрена ЕТИС;

Според отчетените резултати към 30.09.2016 година РПК “Стратеш” е на второ място в комплексното класиране на кооперациите от системата на Централния кооперативен съюз.

На последното за годината заседание на Управителния съвет на ЦКС РПК “Стратеш”, Ловеч бе наградена с Почетна грамота „Кооперация с най-успешно и устойчиво развиваща се търговска дейност” за 2016 г.

Кооперацията и град Ловеч

РПК „Стратеш” осъществява дейност в Ловеч - един от най-древните градове в България, възникнал върху развалините на тракийското селище Мелта и римския град Президиум. Символ на града е Покритият мост над река Осъм, изграден от възрожденския майстор строител Колю Фичето, свързващ старата с новата част. Кооперацията „Стратеш“ носи името на едноименния хълм в града.

Стопанска дейност 

През последните 20 години  РПК „Стратеш” се развива успешно и е сред 50-те Топ кооперации от системата на ЦКС.  На проведеното на 15 декември 2016 г. заседание на Управителния съвет на ЦКС, кооперацията бе наградена с Почетна грамота „Кооперация с най-успешно и устойчиво развиваща се търговска дейност” за 2016. Тази висока оценка е в резултат на оптимизирането на търговската дейност, активизиране участието в Единния кооперативен пазар на национално и регионално ниво и обединяване на кооперацията с по-малките ПК „Осъм”, с. Александрово и ВК „Развитие с. Деветаки. Кооперацията понастоящем стопанисва 16 търговски обекта, 12 от които са включени в Търговска верига КООП, а в 6 е внедрена единна търговска информационна система (ЕТИС).

Във всички магазини от търговска верига КООП на РПК "Стратеш" е въведена програма за лоялни клиенти, насърчаваща ги да пазаруват активно, предоставяйки им богат асортимент качествени стоки на достъпни цени. Програмата за лоялни клиенти дава възможност клиентите да се привлекат и за член-кооператори. За 2016 са раздадени 1991 потребителски карти КООП.

В кооперативните магазини се предлагат 14 групи стоки с марката КООП, редовно се организират промоции, а за улеснение на клиентите са разположени каси на Easypay – полезна и удобна услуга за хората в малките населени места. Традиционно за Великден и Коледа се организират томболи с предметни награди, в които участват клиентите, направили покупки за минимум 10 лева. 

В Националната класация на търговски обекти от веригата КООП, която се актуализира всяко тримесечие, в първите 40 са включени следните пет магазина от ТВ КООП на РПК "Стратеш":

  • 5-то място за обекта в с. Радювене;
  • 17-то място за обекта в с. Лисец;
  • 29-то място за обекта в с. Малиново;
  • 33-то място за обекта в с. Слатина и;
  • 34-то място за обекта в с. Абланица. 

Привличане на нови член-кооператори

В резултат от успешната стопанска дейност на кооперацията и активната социална политика за 2016 г., броят на член-кооператорите е 1400 (при 1177 за 2013). Този успех има ясно и категорично обяснение - хората имат доверие към кооперацията и са убедени, че дейността й предоставя ползи за общността. Добър пример за останалите кооперации е приетото от Общото събрание на РПК „Стратеш” решение, с което се насърчава всеки член на Управителния съвет да привлече двама нови член- кооператори, а всеки новоназначен служител - четирима.

Младите – бъдещето на кооперацията

Ръководството на РПК „Стратеш”, гр. Ловеч вярва, че младите са бъдещето на кооперативната система и реализира това на практика като за пета поредна година продължава да работи активно по програмите на Министерството на труда и социалната политика „Подкрепа за заетост“, „Ново начало“ и „Първа работа". Програмите дават възможност кооперацията да наема млади хора, към които за ментори се определят дългогодишни опитни специалисти. След приключване срокът за наемане, тези от тях, които са показали умения и желание за развитие се назначават на постоянна работа. 

Партньорство с местната власт

Избирането в органите за местно самоуправление на 18 кметове и кметски наместници, които членуват в РПК „Стратеш” утвърждава и засилва имиджа и значимостта на кооперациите. Управителният съвет на РПК „Стратеш”, Ловеч успешно си партнира с общината и заедно популяризират ролята и на кооперативния бизнес в икономическия живот на региона.

Социална отговорност

Кооперацията по своята същност е дълбоко социална организация. РПК „Стратеш” не прави изключение като редовно организира съвместни мероприятия с училища, детски градини, читалища и библиотеки. Това засилва видимостта и приноса на кооперацията за развитието на местната общност в населените места на дейност.

Ръководството на кооперацията е уверено, че и в бъдеще ще работи усилено за изпълнение на поставените цели в развитието на кооперативния бизнес.

Приоритети за развитие на РПК „Стратеш“ през 2017 година 

  • Активизиране участието в Единния кооперативен пазар на национално и регионално ниво;
  • Повишаване конкурентоспособността, подобряване на икономическите показатели и включване на нови обекти в Търговска верига КООП;
  • Засилване комуникацията с член-кооператорите и привличане на нови членове;