• Начало /
  • Новини /
  • Дългогодишен принос в развитието на кооперативната търговия

Дългогодишен принос в развитието на кооперативната търговия

Публикувано на 25.01.2017

Дългогодишен принос в развитието на кооперативната търговия

Данни за „РПК Наркооп – Пловдив“ 

  • „РПК Наркооп – Пловдив“ членува в РКС Пловдив
  • Броят на заети в кооперацията е 103 души
  • Член-кооператорите са 2090 души, от които 1229 са до 35-годишна възраст
  • Основната стопанска дейност е търговия на дребно и обществено хранене
  • Кооперацията стопанисва пряко 13 търговски обект, от които 13 са включени в национална търговска верига КООП
  • Кооперацията обслужва три населени места

Според отчетените резултати за деветмесечието на 2016 година, „РПК Наркооп – Пловдив“ е на първо място сред кооперациите от системата на ЦКС

Георги Сариев, председател на „РПК Наркооп – Пловдив“ 

„За наскоро изминалата 2016 г., „РПК Наркооп – Пловдив“ отчита най-добри финансово-икономически и организационни показатели сред кооперациите от системата на Централния кооперативен съюз, а също така реализира и най-големите обороти в системата.

През предходните 10 години сме постигнали увеличение на оборотите с около 1 милион лева годишно. Годишните приходи са устойчиви и няма отстъпление от предходната година.

Над 60 % от стоките се доставят по линия на Единния кооперативен пазар. Внедрена е търговска информационна система във всички търговски обекти на кооперацията. Доставката на стоки в обектите е организирана чрез конкретни договори с всеки един доставчик. Раздадени са над 1100 потребителски карти. Търговският успех е гарантиран, като е осигурена доставката на голям брой разнообразни стоки при възможно най-добрите условия. Наблюденията показват, че клиентите предпочитат кооперативните обекти не само заради бонусите, които получават от програмата за лоялни клиенти, но и заради цялостната им позиция на пазара – визия, зареждане със стоки, цени, обслужване и внимание към потребителите.

Горди сме с постигнатите резултати за 2016 година, които са повече от добри. Доказателство за това е получената почетната грамота от Централния кооперативен съюз за кооперация с най-успешно и устойчиво развиваща се стопанска дейност за 2016 г.“

Кооперацията – минало и настояще

„РПК Наркооп – Пловдив“ гр. Пловдив е основана през 1899 година и до днес не е прекратявала дейността си. Кооперацията е създадена да задоволява потребностите преди всичко на хората, работещи в нея и на всички нейни членове. Това е заложено в същността й. Затова тя трябва да е полезна на потребителите, като им предоставя най-доброто – стоки, условия, обслужване, цени. Налице са резултати, подходи и механизми, осигуряващи динамично развитие на кооперацията в условия на пазарна конкурентна среда, които доказват, че класирането на челно място на „РПК Наркооп – Пловдив в „50-те топ кооперации“ от системата на Централния кооперативен съюз, е заслужено.

Една от приоритетните задачи на кооперацията е запазване на организационното състояние и утвърждаването й като финансово независима и стабилна структура с голяма обществена значимост. Основните показатели, характеризиращи успеха е броят на член-кооператорите, размерът на дяловия капитал и средната дялова вноска. „С установената финансова стабилност доказваме жизнеността на нашата кооперация. Популярността и притокът на нови член-кооператори, както и интересът на младите хора към кооперацията говорят, че сме на прав път.“, споделя господин Сариев.

 В „РПК Наркооп – Пловдив“ членуват 2090 член-кооператори от които до 35-годишна възраст са 1229 души, като има положителна тенденция за увеличаване броя на член-кооператорите. Това говори за доверието, с което кооперацията се ползва от населението. А предпоставките за това са високият дивидент, организирането на томболи и различни мероприятия за популяризиране на кооперативния бизнес модел.

Кооперативната търговия - приоритетната дейност

Основната дейност на „РПК Наркооп – Пловдив“ е търговия на дребно. На територията на град Пловдив и съседните села Крумово и Ягодово, кооперацията развива дейността си в 13 магазина, в т.ч. и в новооткрития през месец декември 2016 г., хранителен магазин в с. Крумово. Всички обекти, които кооперацията стопанисва са включени на Национална търговска верига КООП. Заетият персонал е 103 човека, като над 50 % от работещите са млади хора.

Търговските работници се справят отлично с маркетинга, мърчандайзинга и не на последно място имат висока култура на обслужване. В резултат на добрата организация на работния процес, заплатите на всички работещи в кооперацията се увеличават. Във всички обекти е постигната планираната производителност на труда, рентабилност и възвръщаемост на вложените средства за инвестиции. Кооперацията прави всичко възможно магазините й да са привлекателни, с изобилие от качествени стоки на достъпни цени. Акцентът е поставен върху вниманието към клиента.

През 2016 година в кооперацията са направени следните инвестиции със собствени средства: покупка на офис сграда; офис оборудване, машини и съоръжения, технически и транспортни средства; подобрения и оборудване на търговски обект КООП; построяване и оборудване на нов хранителен магазин в с. Крумово, като част от средствата са заем от фонд „Инвестиции“ на ЦКС.

Сътрудничество между кооперациите

„РПК Наркооп – Пловдив“ си сътрудничи успешно със следните кооперации от системата на РКС Пловдив в областта на търговията на дребно: ПК „Победа“ гр. Лъки (хляб), ПК „Наркооп“, гр. Садово (сладкарски изделия) и ПК „Теодосий Марков“, с. Розино (козунаци). Доброто сътрудничеството между кооперациите е още един пример, който доказва, че за да е успешен кооперативният модел, е необходимо обединяване на усилията и силните страни на всеки.  

Инициативи, тържества и празници

През 2016 г., са направени спонсорства и дарения на Кметствата в селата Крумово и Ягодово. Подпомага се и пенсионерският клуб на член-кооператорите, като се организират тържества, екскурзии и др. Подпомагат се децата от Дома за деца лишени от родителски грижи -  ДДЛРГ „Княгиня Мария Луиза“ към Община гр. Пловдив.

„РПК Наркооп – Пловдив“ активно се включва в организацията на станалите традиция тържества по случай Деня на детето, Международния кооперативен ден,  Първи учебен ден и много други.

Приоритети през 2017 година

През 2017 година „РПК Наркооп – Пловдив“ ще продължи да развива ефективно стопанската си дейност. Управителният съвет на кооперацията е одобрил бизнес план за 2017 г., който е съобразен с икономическото състояние на страната и тенденциите за развитие на пазара. Основните цели, които кооперацията ще следва през 2017 г. са:

  • Постигане на поне 5 % ръст на оборота от основната дейност – търговия на дребно;
  • Целенасочена инвестиционна политика за модернизиране на материалната база;
  • Набиране на нови член-кооператори, като приоритет ще са младите хора до 35 години;
  • Повишаване квалификацията на работещите в кооперацията;
  • Предоговаряне условията с доставчиците, с оглед стоките, които се доставят да бъдат конкурентни на пазара не само ценово, но и по отношение на качеството.

Въз основа на Бизнес плана за 2017 г., кооперацията ще продължи да работи успешно, да задържи позициите си на пазара и да следва стабилни темпове на развитие.

Анализът и изводите, направени от ръководството на „РПК Наркооп – Пловдив” налагат  адекватни мерки и управление на процесите, прецизиране към динамичното променящите се условия на конкурентния пазар. Необходимо е пълна мобилизация и ефективно използване на уменията, знанията и професионализма на всички работещи в кооперацията, за да се посрещнат предизвикателствата на времето и да се реализират целите, заложени в стратегията на Централния кооперативен съюз.