• Начало /
  • Новини /
  • КС Варна работи за развитие на кооперативния бизнес модел и съхраняване на кооперативните принципи и ценности

КС Варна работи за развитие на кооперативния бизнес модел и съхраняване на кооперативните принципи и ценности

Публикувано на 13.03.2017

КС Варна работи за развитие на кооперативния бизнес модел и съхраняване на кооперативните принципи и ценности

КС Варна работи за развитие на кооперативния бизнес модел и съхраняване на кооперативните принципи и ценности

Данни за КС Варна

  • КС  гр. Варна членува в Централния кооперативен съюз
  • Кооперативен съюз Варна обединява 38 кооперации, в т.ч. 31 – потребителни кооперации, 3 - производствено-потребителни кооперации, 2 кооперации за строително-ремонтни услуги и 1 кооперация  за финансово-кредитни услуги.
  • Кооперациите към съюза обединяват 2350 член-кооператори, от тях 6% до 35 години и обслужват 65 населени места с население над 475 000 души.
  • Кооперативните организации от КС Варна стопанисват 50 търговски обекта, от които 25 са включени в националната търговска верига КООП, а 1 обект е КООП Маркет.

Г-жа Добринка Аджемлерска - Председател на Кооперативен съюз Варна

„Изминалата 2016 година не беше лека година за нас. Свиване на потребителското търсене и обезлюдяването на малките селища, в каквито по-голяма част от нашите кооперации развиват стопанската си дейност, са фактор срещу който сме безсилни и в същото време – фактор с най-силно негативно влияние върху работата ни. За щастие това не се отнася за всички кооперации, членуващи в съюза. Има и такива, които през изминалата година реализираха много добри резултати. Независимо от трудностите продължаваме да се ръководим от кооперативните принципи и ценности в работата си и да помагаме на кооперациите членове на съюза Гордеем се с всяка една от нашите кооперации и през настоящата година ще се стремим към постигане на по-добри резултати.“

Кратка история на Кооперативен съюз Варна

През 1920 година се основава Районен земеделски кооперативен синдикат „Живот“ – гр. Варна, преименуван през 1925 година в Районен земеделски кооперативен съюз, гр. Варна, с район на действие на Варненска околия с 92 населени места и Провадийска с едно населено място – Вълчи дол. Съюза имал за задача да изкупува от производителите селскостопанската продукция, като част от изкупените стоки се продавали в магазина на съюза, а други се доставяли до кооперациите за пласмент. На 01.08.1954 година се основава и Окръжен кооперативен съюз, който е междинно звено между ЦКС и РКС с цел да обединява и ръководи кооперациите. На 22 февруари 1960 година се възстановява дейността на Окръжен кооперативен съюз Варна. 96-годишната история на съюза безспорно е обагрена с много промени и Кооперативен съюз Варна днес значително се различава от своя първообраз, но през всичките тези години запазва най-значимото – доверието на член-кооператорите.

Кооперативен съюз Варна и кооперациите, членуващи в него са си изградили добър имидж в района и са съхранили връзките кооперация – население и кооперация – член кооператори. В някои населени места, кооперативните магазини са единствени. По-голяма част от член-кооператорите са възрастни хора, закърмени и живеещи с кооперативните принципи и идеи и те са истинските член-кооператори участващи активно в живота на кооперацията. Броят на заетите в съюза и кооперациите, членуващи в него е 152 души, като 20 от тях са до 35 години. През последните години има значително увеличаване броя на наетите млади хора като им се осигуряват различни обучения и добра приемственост.

Стопански дейности на КС Варна

Основната дейност на кооперациите към съюза е търговия на дребно. Търговските обекти са специализирани предимно за търговия с хранителни стоки, но няколко кооперации стопанисват магазини за промишлени стоки, мебели, железария. Търговска информационна система има въведена в обектите на 5 кооперации – ПК „Успех-20“ - гр. Аксаково, ПК „Заря“ – гр. Белослав, ПК „Извор“ – с. Кичево, ПК „Напредък“ – гр. Варна и ПК „Наркооп“ – гр. Провадия, като са раздадени общо над 6 000 клиентски карти за пазаруване с отстъпка. С всяка изминала година расте и броят на член-кооператорите, които се включват в Инициативата „КООП – заедно на пазар“. В тази насока е и една от основните задачи за 2017 година – да се въведе ТИС в още няколко търговски обекта.

Освен раздаването на клиентски карти за пазаруване с отстъпка и Програмата за лоялни клиенти друг важен момент с цел привличане на клиенти е организирането на промоции. Кооперациите не само участват активно в националните промоции, организирани от „Кооп-търговия и туризъм“ АД, гр. София, а и организират самостоятелни промоции, игри и томболи. Това е честа практика в работата на ПК „Успех-20“ – гр. Аксаково, ПК „Напредък“ – гр. Варна и ПК „Наркооп“ – гр. Провадия. Тези три кооперации са водещи в съюза по брой стопанисвани обекти и по отчитаните финансово-икономически показатели. И не случайно в последните няколко години са си извоювали стабилно място в комплексното класиране на ЦКС. През изминалата година към активна промоционална политика се насочи и ПК „Заря“ – гр. Белослав, като освен плакатите със стоки с марката „КООП“ изготвят ежемесечно промоционална брошура.

Основен доставчик на стоки за търговските обекти на кооперациите е Акционерното дружество „Кооптърговия“ – гр. Варна, чрез което съюза осъществява дейността търговия на едро. Дружеството се зарежда със стоки по линия на НЕКП и стоки с марката КООП директно от „Кооп-търговия и туризъм“ АД, гр. София след което доставя стоките директно до търговските обекти на кооперациите. Дружество осъществява и търговия на дребно. Стопанисва 3 търговски обекта под наем от кооперации в гр. Девня и селата Приселци и Белоградец. Последните два обекта също са включени в търговската верига „КООП“ и имат въведена ТИС. Основна задача пред ръководството на дружеството е подобряване на съвместната работа с кооперациите и увеличаване на реализирания стокооборот по линия на НЕКП.

През последните години на икономическа криза срещаме затруднения при осъществяването на дейността търговия, поради независещи от нас фактори. Голяма част от обектите ни се намират в малки населени места, с предимно възрастно население с ниска покупателна способност и по-трудно може да се увеличи стокооборота, другите кооперации, чийто търговски обекти са в градовете се сблъскват с конкуренцията на пазара.

Част от кооперациите към съюза се занимават и с предлагането на различни услуги – финансово-кредитни, строително-ремонтни, застрахователни. ПК „Девненски извори“ – гр. Девня стопанисва хотел в града. ПК „Брестак“ – с. Брестак освен търговия на дребно, стопанисва и фурна. Производството е съсредоточено в хлебни изделия и закуски, които много добре се налагат сред местното население.

Кооперативен съюз Варна осъществява разнообразна стопанска дейност. Дейността е съсредоточена предимно в гр. Провадия. Стопанисва се един обект за търговия с хранителни стоки, като през изминалата 2016 година се извърши модернизация на обекта, благодарение на което се включи в търговска верига „КООП“.

Основно място в стопанската дейност заема производството на хляб, хлебни и сладкарски изделия. То се осъществява в гр. Провадия в обособени два цеха – цех за производство на хляб, хлебни изделия и галета и цех за производство на трайни и малотрайни сладкарски изделия. Производството се извършва ръчно, по стари традиционни рецепти, без да се добавят допълнителни подобрители. Това помага да се извоюва стабилно място на пазара, защото клиентите знаят, че се спазват всички технологични изисквания при производството. Има разработена собствена дистрибуционна мрежа за пласмент на готовите изделия, а по отношение на хляба, освен собствен пласмент от няколко години се разчита на външни дистрибутори. Най-голям относителен дял заема производството на хляб „Стара Загора“. Това наложи модернизиране на опаковката. По време на празници се предлагат промоционални брошури с атрактивни за клиентите цени, което предизвиква по-голямо търсене.

По отношение на производството се разчита на доброто сътрудничество с кооперациите към съюза. Основните клиенти, реализиращи най-голям стокооборот към съюза са ПК „Успех-20“ – гр. Аксаково, ПК „Напредък“ – гр. Варна, ПК „Наркооп“ – гр. Провадия и ПК „Обединение“ – с. Черковна. С цел за популяризиране на продуктите се организират дегустации в търговските обекти на кооперациите. Благодарение на активната Интернет реклама на сладкарски изделия се реализират добри продажби.

Освен с търговия и производство съюза се занимава с изкупуване и реализация на диворастящи билки. Тази дейност се осъществява чрез няколко билко-изкупвателни пункта в различни села във Варненска област и в билко база в гр. Провадия, където се извършва окончателната заготовка и балиране на изсушените билки.

Социална дейност

„Провеждаме активна социална дейност. Запазили сме и традицията Кооперативен съюз и кооперации „всички заедно“, както е и нашето мото да честваме различни празници. Радвам се и се гордея, че откриваме съмишленици и сред най-малките. През изминалата 2016 година децата от Варненска област се включиха активно в конкурса за детска рисунка, организиран от Централния Кооперативен съюз: „КООП създава усмивки и рисува мечти“ с мото „Да изградим по-добър свят сега“. Второ място в първа възрастова група спечели участник от гр. Варна – Йоана Иванова Георгиева. За нея това е втора награда от този конкурс защото има такава и от 2012 година. Още 8 деца от Варненска област бяха отличени с грамоти за участието си в конкурса – 4 от гр. Аксаково, 2 от гр. Варна и 2 от с. Гроздьово. За всички тях съвместно с кооперациите организирахме официално връчване на грамотите. Децата получиха и подаръци“, споделя г-жа Аджемлерска.

Съюзът участва активно и в социалният живот, извън кооперативната система, като спонсорира училища и различни домове, както с парични суми, така и с продукти. С гордост може да се отбележи, че през изминалата година КС Варна е един от официалните спонсори на 20-тия Международен симпозиум по стокознание и технологии, проведен през септември в Аулата на Икономически университет в град Варна.

Основните насоки в работата на съюза през настоящата година ще са свързани отново и обусловени от „Стратегията за развитие на кооперативните организации за системата на ЦКС за периода „2012 – 2020“.

Кооперативен съюз Варна