• Начало /
  • Новини /
  • РПК „Наркооп” Сопот с уверени стъпки към по-нататъшно развитие

РПК „Наркооп” Сопот с уверени стъпки към по-нататъшно развитие

Публикувано на 31.03.2017

РПК „Наркооп” Сопот с уверени стъпки към по-нататъшно развитие

 

Данни за РПК„Наркооп“, гр. Сопот

  • Учредена 1924 като кредитна кооперация;
  • Членува в Районен кооперативен съюз – Пловдив;
  • Обслужва 7 населени места;
  • 941 член-кооператори, в т.ч. 87 до 35 години;
  • Брой на заетите - 32, в т.ч. 26 продавач - консултанти;
  • 11 търговски обекта, в т. ч. в търговска верига КООП – 9;

Дамян Дамянов, председател на РПК „Наркооп“, гр. Сопот

„…През последните години кооперацията РПК „Наркооп” се развива устойчиво, в резултат на модернизация и преструктуриране на кооперативната търговия. Регионът също е процес на икономическо стабилизиране, което е предпоставка за разширяване Програмата за лоялни клиенти. Броят на притежателите на потребителски карти КООП достигна 1600. Особено внимание кооперацията отделя за повишаване квалификацията и обучението на кадрите…”.

РПК "Наркооп" Сопот заема четиринадесето място в комплексното класиране на кооперациите от системата на ЦКС към 30.09.2016 година.

Кооперацията и град Сопот

РПК „Наркооп” осъществява дейност в Сопот – град с хилядолетна и богата история, който е родно място на Иван Вазов – Патриархът на българската литература. Кооперацията е учредена през 1924 от двадесет жители на града под името „Популярна банка“, Сопот. През 1947 година започва да осъществява всестранна дейност. От 1952 година се преименува на „Градска потребителна кооперация Наркооп“ и към дейността се включва изграждане на хлебокомбинат, цех за безалкохолни напитки, дърводелска дейност, изкупуване на билки и селскостопанска продукция. През 1970 година е създадена „Районна потребителна кооперация Наркооп“ Сопот, която и до днес е важен стопански и социален субект в региона.

Стопанска дейност

Основната стопанска дейност е търговия на дребно. Кооперацията участва активно и в Единния кооперативен пазар на национално и регионално ниво, като по линия на ЕКП се отчита 20 % ръст на продажбите спрямо предходната година. Във всички магазини от търговска верига "КООП" на РПК „Наркооп”, Сопот е въведена програма за лоялни клиенти, насърчаваща ги да пазаруват активно, предоставяйки им богат асортимент качествени стоки на достъпни цени. През 2016 година в търговските обекти бе реализирана успешна рекламна кампания за популяризиране на стоките с марката КООП. Традиционно за Великден и Коледа се организират томболи с предметни награди, а специално за новогодишните празници са били раздадени над 75 награди, като празникът е отразен от местна регионална телевизия.

Привличане на нови член – кооператори

В резултат от успешната стопанска дейност на кооперацията и активната социална политика за 2016, броят на член кооператорите е 941 души , което представлява 8% от населението на обслужваните от РПК „Наркооп“ населени места. Кооперацията е включена в проекта за активизиране приема на нови член -кооператори „Заедно можем повече“, и чрез обособените информационни кътове в магазините потребителите се информират за това какво представлява кооперацията, какви са кооперативните принципи и ценности, как да станат член-кооператори и какви са ползите от това.

Социална дейност

С цел мотивация на служителите и по решение на Управителния съвет на РПК „Наркооп”, кооперацията предоставя допълнителни социални придобивки като коледни, новогодишни, великденски подаръци и допълнителни бонуси, както и почивки и организиране на мероприятия в кооперативните хотелски комплекси. Всички служители на кооперацията солидарно всяка година вземат участие в различни инициативи на регионално и национално ниво - отбелязването на 1 юни - Ден на детето, Международния кооперативен ден - всяка първа събота на месец юли и 15 септември - Първия учебен ден.

Приоритети за развитие:

  • Привличане на нови член – кооператори;
  • Повишаване на конкурентоспособността, подобряване на икономическите показатели и повишаване ефективността на търговската дейност.
  • Активизиране участието в Единния кооперативен пазар на национално и регионално ниво;

Ръководството на районна потребителна кооперация „Наркооп“ Сопот е уверено, че и в бъдеще ще работи усилено за изпълнение на поставените цели, развитието на кооперативния бизнес и за запазване на високото обществено признание.

РПК „Наркооп“, гр. Сопот и Дирекция „КООП медии и реклама“