• Начало /
  • Новини /
  • КООПЕРАТИВЕН СЪЮЗ - ВЕЛИКО ТЪРНОВО: ЗА УСПЕХА Е НЕОБХОДИМО ЕДИНЕНИЕ

КООПЕРАТИВЕН СЪЮЗ - ВЕЛИКО ТЪРНОВО: ЗА УСПЕХА Е НЕОБХОДИМО ЕДИНЕНИЕ

Публикувано на 31.03.2017

КООПЕРАТИВЕН СЪЮЗ - ВЕЛИКО ТЪРНОВО: ЗА УСПЕХА Е НЕОБХОДИМО ЕДИНЕНИЕ

 

Данни за КС Велико Търново

  • КС „Солидарност 1915“, гр. Велико Търново членува в Централния кооперативен съюз
  • Кооперативен съюз „Солидарност 1915“ обединява 33 кооперации, в т.ч.: 24 потребителни, 8 земеделски и една лозаро-винарска
  • Кооперациите към съюза обединяват 7028 член-кооператори, от тях 320 до 35 години и обслужват 83 населени места.
  • Кооперативните организации от КС “Солидарност 1915”, гр. Велико Търново стопанисват 62 търговски обекта, от които 11 са включени в националната търговска верига КООП.

Александър Чокойски, председател на КС „Солидарност 1915“, гр. Велико Търново 

„…..Можем да отбележим засиления интерес от страна на член-кооператорите към дейността в кооперациите и активното им участие в нея. Това вдъхва надежда за бъдещо устойчиво развитие на кооперациите. Кооперативен съюз гр. Велико Търново провежда последователна политика във връзка с изпълнение решенията, заложени в „Стратегия за развитие на кооперативните организации от системата на ЦКС до 2020“……“

Условията за работа и трудностите, които КС “Солидарност 1915“ и членуващите в него кооперации срещат при осъществяването на своята дейност са същите, каквито са за цялата система. През последните години се отчита спад при почти всички осъществявани дейности. Затрудненията, които Съюзът изпитва се задълбочиха след спирането на държавните субсидии за снабдяване на населението със стоки от първа необходимост в труднодостъпните и отдалечени селища, с до 500 жители, а други такива са обезлюдяването на селата, както и бедността. Това налага търсенето на нови пазарни ниши и услуги, които да са в полза на хората.

Още преди Освобождението, във Великотърновска област възникват различни форми на сдружения и взаимопомощ като например градинарските сдружения в селата Драганово, Лясковец, Ново село, Поликраище и др. В началото на ХIХ век, в почти всички по-големи села на района се учредяват селски взаимоспомагателни каси, чиято цел е подпомагането на семейства с ограничени възможности, чрез осигуряване на достъпни кредити за развитие на земеделските стопанствата.

Учредяват се и първите лозаро-винарски кооперации в селата Бяла Черква, Сухиндол, Карайсен, Лесичери, Камен и др.

Нарасналият брой на кооперациите става предпоставка за необходимостта от единна кооперативна политика. За тази цел на 15-ти май 1915 година е учреден КС “Солидарност 1915“ гр. Велико Търново.

В края на 1948 година кооперациите във Великотърновския окръг наброяват 112. През 1949 година започва сливане на кооперации и в края на 1952 година техният брой се редуцира до 49. През годините, Съюзът преминава през няколко реорганизации. От месец октомври 1954 година той функционира като Окръжен кооперативен съюз, с предмет на дейност - търговия на едро, обществено хранене, изкупуване на селскостопанска продукция, промишлена дейност /хлебопроизводство, закуски, сладкарски изделия, винопроизводство и производство на зеленчукови консерви/.

В периода 1958-59 година, дейността на съюза е преустановена като се възстановява отново през 1960 година. През 1987 година съюзът бива преименуван на „Кооперативен съюз „Солидарност 1915“, обединявайки единадесет районни потребителни кооперации. Днес в Съюза членуват 33 кооперации, в т.ч.: 24 потребителни, 8 земеделски и една лозаро-винарска.

Отчетно-изборната кампания за 2017-та година вече е към своя край. Предстои да се анализират отчетените резултати, да се направят съответните изводи и да се вземат правилните решения.

В изпълнение на своите функции, Съюзът подпомага инвестиционната политика на членуващите в него кооперации, насочена към реконструкция и модернизация на търговските обекти и включването им в Национална търговска верига „КООП“.

Работещите в Съюза специалисти предоставят правни и счетоводни услуги на кооперациите. Приоритетни негови функции са: активната дейност по разширяване на социалната база на кооперациите, увеличаването на дяловия капитал, както и съхраняването на кооперативните принципи и ценности.

Решенията на Управителния съвет на съюза са в съответствие с общите цели за развитие на кооперациите и запазването на кооперативната идентичност. В системата на Съюза работят 308 наети лица.

Въпреки полаганите усилия, се наблюдава ежегоден спад във всички показатели, включително и в членската маса.

Сред основните проблеми, пред които са изправени кооперациите във Великотърновска област са високите транспортни разходи, произтичащи от спецификата на района, както и амортизираната материално-техническа база.

Трайното обезлюдяване на областта се отразява съществено, както върху основната дейност на кооперациите (търговията на дребно), така и върху възможността за прием на нови член-кооператори. За 2016 година са приети 134 нови член-кооператори, а напусналите са 810 души. Броят на младите член-кооператори – тези до 35 години, съставлява 4,6%, което е  един тревожно нисък показател.

Покупателната способност на населението, обслужвано от кооперациите е много ниска.

Стопанската дейност да голяма част от кооперациите, въпреки полаганите усилия, се оказва нерентабилна.

Набелязани мерки за устойчиво развитие на кооперациите:

  • Провеждане на срещи и подпомагане на училища, с цел привличане на нови член-кооператори.
  • Трайно налагане на модела на кооперативния магазин, чрез разширяване на търговската верига „КООП“. За тази година се предвижда реконструкцията на два магазина и включването им в ТВ „КООП“.
  • Увеличаване на относителният дял на стоките, доставяни по ЕКП.
  • Внедряване на търговско-информационната система в магазините от веригата „КООП“. Предвижда се внедряване на ТИС и включване в ЕТИС на още три обекта.
  • Утвърждаване на единна рекламна кооперативна стратегия – на национално и регионално ниво.
  • Закриване на нерентабилни магазини, както и откриване на мобилни такива.
  • Увеличаване на обемите, чрез участие в обществени поръчки, обявявани от детски градини, училища и здравни заведения.

Инициативи и социална отговорност

През 2016 година, Съюзът и членуващите в него кооперации взеха участие в благотворителна инициатива, организирана от Централния кооперативен съюз и озаглавена:  „КООП = СООP: Да изградим по –добър свят сега“. Чрез нея бяха закупени хранителни продукти с марката КООП, които ЦКС дари на „SOS Детски селища България“ - организация за социално развитие, която гарантира правото на всяко дете да расте в семейство, да има детство и бъдеще.

Традиционно, съобразно своите възможности, кооперациите подпомагат с дарения дейността на читалищата на територията на обслужваните от тях населени места, подпомагат, също така кметствата при организиране на селищни празници, вземат участие при реставрация на храмове и т.н.

Кооперациите редовно участват в инициативата „КООП – Заедно на пазар“, а също така в конкурса за детска рисунка на кооперативна тематика, организирани на национално ниво.

За успеха е необходимо единение, както на член-кооператорите, така и между кооперациите, а също и между кооперативните съюзи. Още повече, такова единение е необходимо между кооперативните съюзи и ЦКС.

Дирекция "Кооп медии и реклама"