• Начало /
  • Новини /
  • ПК „Наркооп“ град Бяла работи за развитие и устойчивост на кооперацията

ПК „Наркооп“ град Бяла работи за развитие и устойчивост на кооперацията

Публикувано на 05.07.2017

ПК „Наркооп“ град Бяла работи за развитие и устойчивост на кооперацията

            Данни за „ГПК-Наркооп-Бяла“

  • ГПК „Наркооп“, Бяла“ членува в РКС Русе
  • Заетите лица в кооперацията са 36 души
  • Член-кооператорите са 653 души, от които 81 са под 35 години
  • Търговията на дребно заема най-голям дял от общия обем на кооперацията
  • Кооперацията стопанисва 5 търговски обекта, от които 3 са част от веригата КООП
  • ГПК „Наркооп“, Бяла обслужва 5 населени места

Иван Ангелов, председател на ГПК „Наркооп“, Бяла“

„Изминалата 2016 г. беше успешна за „ГПК-Наркооп-Бяла“. Нашата кооперация е на 26 години и за поредна година успя да се справи с трудностите и да затвърди своята устойчивост. През 2016 г. управителният съвет успя да запази добрите показатели от предния мандат и да подобри тези, които не бяха толкова добри. За развитието на кооперацията работиха усърдно и всички нейни член-кооператори, които бяха и са редовни клиенти на магазините от търговската верига КООП, обслужвани от кооперацията. През цялата година фокусът бе поставен върху привличането на нови член-кооператори, а в края на годината успехът беше налице – приети бяха 59 нови членове. Заедно с тях общият брой на член-кооператорите в ГПК „Наркооп“ Бяла е 653 души. През 2016 г. беше приета програма, която цели развитието и устойчивостта на кооперацията. Голяма част от заложените в програмата цели са изпълнени. И през 2016 г. кооперацията постави акцент върху основните си дейности, а именно търговия на дребно, хлебопроизводство, производство на закуски и селско стопанство. От свое име, както и от името на управителния съвет и контролния съвет на ГПК „Наркооп“ Бяла искам да отправя благодарности за подкрепата, която ни оказва ЦКС през всички тези години, както и за успешното ни сътрудничество. Надяваме се, че предстоящите години ще бъдат още по-успешни и ще работим усърдно, за да подобрим развитието на кооперацията.“

Търговия на дребно

Търговията на дребно заема най-голяма част от общия обем на кооперацията. През 2016 г. е постигнат ръст от 3,4%. Кооперацията разполага с 5 магазина, разположени в селата Ботров, Босилковци, Пейчиново и в гр. Бяла, както и с два павилиона за хранене, намиращи се отново в гр. Бяла. Три от петте магазина са част от веригата КООП, а в четири са въведени членски карти за пазаруване, които осигуряват на притежателите си 5% търговска отстъпка. Най-висок стокооборот са реализирали магазините в с. Босилковци и с. Ботров, както и павилионите за закуски в гр. Бяла. Търговските обекти се зареждат по линия на Единния кооперативен пазар (ЕКП) и от склада на едро на РКС Русе, където кооперацията членува. По линията на ЕКП ГПК „Наркооп“ Бяла работи с 24 фирми, сключили договор с РКС Русе, както и с голям брой местни производители. Стокооборота от ЕКП представлява 44% от общия стокооборот, а най-добра обращаемост има в магазина, намиращ се в с. Ботров. Най-голям дял от преките разходи се дължат на ел. енергията, представляваща 2,2% от обема. През 2016 г. „ГПК „Наркооп“ Бяла“ е имала 13 обекта под наем. Някои от тях вече са обновени, а тази дейност на кооперацията продължава да се развива активно.

Хлебопроизводство

В хлебопекарната на кооперацията се произвеждат седем вида хляб. Освен основните бял и типов, хлебопекарната предлага и многозърнест, пълнозърнест и царевичен хляб, както и хляб без мая и така наречените „слънца“. Произвеждат се хлебчета от 120 и от 200 гр., а всеки делничен ден клиентите могат да се насладят на топъл и вкусен хляб в магазините на град Бяла. Макар и приходите от хлебопроизводство през 2016 г. да са без промяна спрямо предходната година е ясно, че клиентите остават верни на произвеждания от ГПК „Наркооп“ Бяла“ хляб, заради неговото добро качество, достъпна цена и ненадминат вкус. Хлябът се предлага в 44 обекта в селата Полско Косово, гара Бяла, Босилковци, Ценово, Стърмен, Ботров, Пет Кладенци, Бистренци, Дряново, Копривец и гр. Бяла. Работещите в хлебопекарната са с необходимата квалификация и периодично преминават през различни курсове, организирани от ЦКС. Една търговска максима твърди, че който осигурява хляба на народа, той се ползва с уважение и благодарност. Именно затова ГПК „Наркооп“ Бяла е спечелила доверието на потребителите и те остават лоялни, както към произведените стоки, така и към марката „КОOП“.

Цех закуски

След сравнително трудната година служителите в цеха продължават да работят усърдно при строго определени изисквания, които гарантират чистота на храната. Благодарение на работниците, които влагат отношение и любов от себе си, качеството на предлаганите закуски е отлично и се приема добре, както от децата, така и от населението. Цехът на кооперацията произвежда разнообразни видове закуски. Те се предлагат в началните училища „ П.Р.Славейков“ и „ Св. Кирил и Методий“ в град Бяла и в училищата на гара Бяла, П.Косово, Копривец по предварително одобрен график за асортимента от директорите на училищата.

Селско стопанство

През 2016 година от „Наркооп“ Бяла отбелязват спад от 1% в производството на зърно за тон, в обработваемата земя се забелязва ръст от 2% в т.ч. има увеличение на собствена земя с 9% от предходната 2015 година. През 2016 г. са били засети с рапица - 335 дка, ечемик - 226 дка, пшеница - 589 дка, слънчоглед - 747 дка, царевица - 309 дка и грах - 185 дка. Общо произведеното зърно за годината е 1 155 тона. Като среден добив от декар резултатите са над средните за страната с изключение на граха 130 дка и рапицата 244 кг. Кооперацията създаде дружество „КООП-ПРОМ БЯЛА” ЕООД и пререгистрира цялата търговска дейност към това дружество, за да отговарят на поставените условия и да не бъдат лишени от средства, които получават като субсидии за единица площ. От този избор следва увеличение на счетоводната отчетност, отделен касиер, отделно счетоводство, отделен баланс, отделни сметки и т.н. Като говорим за земеделието от кооперацията се радват на получените добиви,но не и от цените при реализация. Затова през настоящата 2017 г. ГПК „Наркооп“ Бяла залага и е засяла вносни сортове пшеница, които са с по-голям потенциал за среден добив.

Приоритети за развитие през 2017 г.

  • увеличение на участието на кооперацията в Единния кооперативен пазар
  • увеличение на производството в цеховете за хляб и закуски
  • закупуване на земеделска земя и нейното обработване, както и увеличение на зърно производството
  • разработване на система за привличане на нови член-кооператори
  • стартиране на ремонтна дейност при ресторант „Янтра“ в град Бяла.

ГПК „Наркооп“ Бяла и дирекция „Кооп медии и реклама“