• Начало /
  • Новини /
  • Кооперациите от КС Ловеч с 10% ръст на приходите от стопанска дейност

Кооперациите от КС Ловеч с 10% ръст на приходите от стопанска дейност

Публикувано на 01.02.2018

Кооперациите от КС Ловеч с 10% ръст на приходите  от стопанска дейност

 Данни за КС Ловеч

  • КС Ловеч членува в Централен кооперативен съюз
  • Съюзът обединява 29 кооперации от областта с 6 100 член-кооператори, от които 382 души са на възраст до 35 години
  • Обслужвани населени места: 98 населени места
  • КС Ловеч стопанисва 7 обекта за търговия на дребно, от които 4 са включени в търговска верига КООП
  • Членуващите в съюза кооперации стопанисват 105 обекта за търговия на дребно, от които 50 търговски обекта са включени в търговска верига КООП
  • Основни стопански дейности на съюза и кооперациите са търговия на едро и дребно, промишленост, селско стопанство, изкупуване

Организационно състояние

Увеличаването броя на член-кооператорите, особено привличането на млади хора до 35 години, е един от приоритетите на Управителния съвет на КС Ловеч. През 2017 г. петнадесет кооперации отчитат прием на член-кооператори. Те са приели общо 123 нови членове, 42 от които са на възраст до 35 години. Най-много нови членове отчитат РПК „Стратеш“ гр. Ловеч, Кооперация „Зора“ с. Врабево, ПК „Единство“ гр. Летница, ПК „Златна панега“ гр. Луковит и ВППК „Балкан“ гр. Троян.

На 18 януари 2018 г. Управителният съвет на съюза проведе своето първо за годината заседание. На него бяха разгледани въпроси свързани с приема на член-кооператори в кооперациите и провеждане на отчетно-изборна кампания 2018 г. Беше приет план за работа на Управителния съвет на КС Ловеч, през 2018 г. като акцентите в него са анализиране вземанията и задълженията на кооперациите, приемане на информация за използване на търговската информационна система и потребителските карти в магазините от веригата КООП и реализиране на програмата за лоялни клиенти. Като добра практика може да се посочи разискването и анализирането на приема на нови членове в кооперациите от КС Ловеч на всяко тримесечие.

Управителният съвет формулира и основните задачи през 2018 г.: привличане на нови член-кооператори, развитие на кооперативното производство; подобряване на финансовите показатели и повишаване конкурентоспособността на магазините от търговска верига КООП и развитие на националния и регионалния кооперативен пазар.

Стопанска дейност

При анализа и оценката на потенциала на развитие на кооперациите, Кооперативен съюз Ловеч взема под внимание не само организационното, но и финансовото им състояние. На база реализираните приходи са формирани две основни групи кооперации:

  • 20 кооперации са с активна стопанска дейност, от които 11 кооперации отчитат значителни обеми и положителен финансов резултат. Водещите сред тях са Кооперация „Доверие“ с. Лесидрен, Кооперация „Обнова“ с. Черни осъм, РПК „Стратеш“ гр. Ловеч, ПК „Златна панега“ гр. Луковит, РПК „Изток“ гр. Априлци, РПК „Стара планина“ гр. Троян,  ПК „Сеяч“ Бежаново, ПК „Георги Бенковски“ с. Рибарица и др.  
  • 9 кооперации са без приходи от стопанска дейност, от които 2 в затруднено положение. През 2018 г. Управителният съвет ще разгледа и обсъди организационното и финансово-икономическото състояние на декапитализираните кооперации и ще вземе мерки за тяхното развитие, преобразуване и обединяване.

Положителна тенденция през последните години е увеличаването на общите приходи от стопанска дейност. За 2017 г. ръстът спрямо предходната година е 10%.

Търговията на дребно е водеща за кооперациите от съюза, като за 2017 г. тази кооперативна дейност бележи ръст от 16%. Осемнадесет кооперации развиват търговия на дребно чрез стопанисваните от тях 105 търговски обекта. От тях 50 са включени в търговска верига КООП  и реализират 80% от общия стокооборот в региона на КС Ловеч.

След реконструкцията и включване на магазините в търговската верига КООП те цялостно промениха облика си и формират висок стопански и социален имидж на кооперативните организации в област Ловеч.

Все по-голям е интересът на жителите на населените места към потребителските карти, които предоставят отстъпки и преференциални цени при пазаруване в кооперативните магазини. През годината са раздадени нови потребителски карти КООП, с което общият им брой надхвърли 3000. В 19 от магазините от веригата КООП са внедрени търговски информационни системи и програми „Лоялен клиент“.

Промишлена дейност

Специфичното за Кооперативен съюз Ловеч е, че освен приходи от търговия кооперациите отчитат и значителни по обем приходи от промишлена дейност. За 2017 г. този дял е 37%. Водещи в дейността по реализирани приходи са Кооперация „Доверие“ с. Лесидрен, която получи от ЦКС Почетна грамота за кооперация с най-успешно и устойчиво развиваща се промишлена дейност за 2017 г., и Кооперация „Обнова“ с. Черни осъм.

Изкупуване и селско стопанство

Изкупуването на билки е традиционна дейност за кооперациите от КС Ловеч. Три кооперации осъществяват изкупвателна дейност - РПК ”Стара планина” гр. Троян, ПК „Изгрев” с. Овча Могила и РПК „Стратеш“ гр. Ловеч.

Селското стопанство се осъществява само от Кооперация „Зора” с. Врабево, която е наела и обработва 12 хил.дка земя.

Дирекция „Кооп медии и реклама“ по материали от КС Ловеч