• Начало /
  • Новини /
  • Оценка на рисковете за безопасност и здраве при работа

Оценка на рисковете за безопасност и здраве при работа

Публикувано на 21.05.2018

Оценка на рисковете за безопасност и здраве при работа

Всеки работодател е длъжен да осигури здравословни и безопасни условия на труд (ЗБУТ) на наетите от него работници и служители на основание чл.275 от Кодекса на труда (КТ). Министърът на труда и социалната политика и министърът на здравеопазването самостоятелно или съвместно утвърждават единни правила за осигуряване на ЗБУТ, които се прилагат във всички отрасли и дейности (чл.276, ал.2 от КТ). Съгласно чл.281 от КТ работниците и служителите се инструктират и обучават по безопасни методи на работа, както и ежегодно да преминават периодично обучение и инструктаж по правилата за осигуряване на ЗБУТ. Дори работниците и служителите могат да преустановят работа, когато възникне сериозна и непосредствена опасност за живота или здравето им. В тази връзка работодателят е длъжен да направи за всяко работно място оценка на риска. Тя обхваща работното оборудване, използваните препарати и организацията на работния процес. Редът, начинът и периодичността на извършване на оценката на риска са определени в Наредба № 5 от 11.05.1999 г. Всички разходи свързани с осигуряване на ЗБУТ, включително и разходите по извършване на оценката на риска, са за сметка на работодателя. Оценяването се инициира и извършва от работодателя с активното участие на службата по трудова медицина, органите по безопасност и здраве и други специалисти в предприятието. Работодателят е длъжен да прилага необходимите мерки, които да осигурят превенция на рисковете. Същността на оценката на риска е да идентифицира опасностите, свързани с работния процес и работната среда, вземане на решение за тяхното предотвратяване или намаляване. Необходимо е при оценяването на риска за всяко работно място да се установи кое може да причини нараняване, заболяване или вреда на работещия. Прави се преценка за допустимостта на риска и необходимите мерки за неговото отстраняване, намаляване или контролиране в допустимите граници. Те се определят в зависимост от минималните изисквания за безопасност и здраве при работа, приложими за съответния характер на извършваната дейност.

Оценката на риска цели намаляване на трудовия травматизъм и професионалните заболявания в предприятието. Съгласно изискванията на чл.16 и чл.17 от Закона за здравословни и безопасни условия на труд и Наредба № 5 е необходимо не само да се извърши документиране на оценката на риска и определяне на мерки за неговото контролиране, а и тяхното изпълнение с последващ мониторинг.

Условията на работното място и организацията на работния процес могат да претърпят промени и поради това се налага периодично да се извършва последваща оценка на риска. При разкриване на ново работно място е необходимо незабавно да се извърши частична оценка на риска. Периодичността е по преценка на работодателя в зависимост от характера на работния процес, но може да бъде и по предписание на контролните органи. Обстоятелствата, при които е задължително да се извърши оценка на риска, са посочени в чл.11, ал.1 от Наредба № 5. Това са: настъпили промени в нормативната уредба, въвеждане на нов производствен процес, оборудване, материали, подобрени условия на труд, реконструкция на сградния фонд, промени в организацията на труда и др. При настъпили аварии, злополуки или професионални заболявания е наложително да се преразгледат мерките за подобряване на условията на труд поради тяхната неефективност и неадекватност. Прието е в практиката оценката на риска да се преразглежда поне веднъж на три години, ако в закон или подзаконов акт не е предвиден по-кратък срок. Важно е да се отбележи, че е необходимо всяка година да се извършва измерване на съпротивлението на заземителната уредба с цел оценка на риска, съгласно Наредба № 16-116 от 08.02.2008 г. за техническата експлоатация на енергообзавеждането.

Процедурата, която трябва да се спазва при оценката на риска на всяко работно място, е следната:

  • Работодателят издава заповед и изготвя програма за действие;
  • Провеждат се консултации за избор на експертите, които трябва да участват в процеса на оценяването;
  • Предоставяне на оценителите на необходимата им информация;
  • Определяне на методиката за извършване на оценката на риска;

В чл.18 от Наредба № 5 за изброени елементите на риска, които трябва да се оценят:

  • Извършване на анкети с работещите на оценяваното работно място;
  • Идентифициране на опасностите;
  • Оценка на риска;
  • Определяне на мерки за неговото намаляване или отстраняване;
  • Информиране на работещите за резултатите от извършената оценка на риска  и предприетите мерки.

Има мерки, които задължително трябва да се предприемат от работодателя, например: обучението, инструктажът на работното място, осигуряване на лични предпазни средства. За личните предпазни средства трябва да се изготви списък, който да съдържа работното място, вида на работата, вида на предпазното средство, опасностите, от които защитава и срокът на износване. С този списък, както и с оценката на работното място трябва да бъдат запознати всички работещи. Необходима мярка е създаването на организация за поддръжка на оборудването с цел гарантиране на безопасност при неговата експлоатация.

При неспазване изискванията на Кодекса на труда и Закона за здравословни и безопасни условия на труд, както и всички подзаконови актове свързани с осигуряване на здравословна и безопасна работна среда са предвидени в чл.413 от КТ следните имуществени санкции за юридическите лица и глоби за физическите лица:

  • При нарушаване правилата за безопасни условия на труд от страна на работещите се наказват с глоба от 100 до 500 лв.;
  • Работодателите, които не изпълняват задълженията си за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, се наказват с имуществена санкция от 1500 до 15 000 лв., а виновното длъжностно лице с глоба от 1000 до 10 000 лв.

При повторни нарушения имуществените санкции и глобите са още по-големи.

Дирекция „Човешки ресурси“, ЦКС