• Начало /
  • Новини /
  • ОКС Благоевград работи активно за подобряване имиджа на кооперативните организации в региона

ОКС Благоевград работи активно за подобряване имиджа на кооперативните организации в региона

Публикувано на 21.05.2018

ОКС Благоевград работи активно за подобряване имиджа на кооперативните организации в региона

 

OКС - Благоевград:

  • ОКС Благоевград членува в Централен кооперативен съюз
  • Съюзът обединява 24 кооперации с 6 606 член-кооператори, от които 406 са до 35-годишна възраст
  • Основни стопански дейности: търговия на едро, търговия на дребно, промишленост и услуги
  • ОКС Благоевград и членуващите в него кооперации стопанисват 30 обекта за търговия на дребно от национална верига КООП

Владко Бангеев, председател на ОКС – Благоевград 

„През изминалата 2017 година в ОКС – Благоевград, продължихме да изпълняваме целите, заложени в Стратегията за развитие на кооперативните организации от системата на ЦКС, а именно постигане на устойчиво развитие на членуващите в съюза потребителни кооперации, възстановяване на икономическия растеж и приобщаване на все повече млади хора към кооперативната система. През последните години работим все по-активно за създаване на висок имидж на кооперациите и изграждане на добри партньорски взаимоотношения и сътрудничество с областната администрация, общините и кметствата.“

Съюзът в цифри

Броят на заетите в съюза и кооперациите му е 402 души, от които 206 са наетите пряко в дейността търговия на дребно. Продължава тенденцията за наемане на млади, образовани и квалифицирани кадри, като заетите до 35 години са 58 души, или 41% от всички работещи или 6% от общия брой. Броят на член-кооператорите е 6 606 души, като за съжаление в последните години продължава тенденцията за намаляване на техния брой. Основните причините за това са застаряване на населението в региона на Благоевград, високият процент на безработицата в някои от населените места на областта, които принуждават хората да мигрират към по-големите градове и извън страната.

Дейности и постигнати резултати

Към днешна дата в ОКС – Благоевград членуват 24 потребителни кооперации, развиващи различни дейности. В изпълнение на своите съюзни функции ОКС – Благоевград, подпомага инвестиционната политика на кооперациите, за реконструкция и модернизация на търговските обекти, и включване в националната търговска верига КООП.

Търговията заема основно място сред дейностите осъществявани от съюза. ОКС-Благоевград разполага със складова база за търговия на едро, където се доставят стоки по линия на националния единен кооперативен пазар (НЕКП) и стоки с марката КООП. Стоките достигат до търговските обекти на кооперациите чрез директни доставки, които се организират от отдел Търговия на ОКС – Благоевград. Към 31.12.2017 г. приходите на съюза реализирани от търговия са 79% от общите стопански приходи на съюза и потребителните кооперации от състава му. Реализираният стокооборот във всички търговски обекти е увеличен близо два пъти след обновяването им, а в някои дори и повече, което е в резултат на новата обстановка на магазините и подобреното обслужване в тях.

Членуващи в ОКС – Благоевград кооперации обслужват общо 197 населени места в област Благоевград. Към 2017 търговските обекти, които са включени в ТВ КООП са общо 30 за ОКС – Благоевград, като най-много от тях се стопанисват от ПК „Струмешница“ гр. Петрич. В 21 от обектите има внедрена търговскоинформационна система (ТИС), а в 7 търговски обекта се реализира и програмата за лоялни клиенти чрез използването клиентски карти.През настоящата година в плана за реконструкция и модернизация на ОКС – Благоевград за търговските обекти КООП е предвидено да се извърши реконструкция на седем обекта и въвеждане в експлоатация на нов търговски обект, с което кооперациите ще продължат да изпълняват успешно инвестиционните си програми за 2018 година. Предстои работа по въвеждането на ТИС в останалите обекти, и преминаването им към ЕТИС на някои от магазините и реализирането на програмата за лоялни клиенти чрез предоставянето на повече клиентски карти.

  • е другата основна дейност, която се развива успешно от кооперациите, членуващи в ОКС – Благоевград. През изминалата година  продължи процеса за модернизиране и разширяване на обектите с промишлена дейност. ПК „Пирин“ гр. Разлог инвестира средства за закупуване на ротационна електропекарна камера. С тази инвестиция се постигна по-добро качество на произвежданите продукти, посредством автоматичен режим на изпичане. Повиши се производителността, като за по-кратко време се произвежда повече продукция.

Основният дял в промишлената дейност на ОКС – Благоевград и кооперациите, заема производството на хляб, тестени и сладкарски изделия. През изминалата година продължи работата по разширяване на асортиментната структура, внедриха се нови методи за контрол, касаещи качеството на продукцията и ефективното й производство. Произвежданият хляб, се предлага основно в кооперативните търговски обекти е с добро качество и конкурентни цени и продължава да е най-търсеният защото е произведен при спазване на всички технологични изисквания и потребителите са сигурни в неговото качество. Произвежданите промишлени продукти се търсят и реализират, и в съседни кооперативни организации, както и в търговски обекти извън кооперативната системата. Доказателството за това, че промишлеността е развиваща се и приоритетна дейност е високото отличие, което получи РПК „Пирин“ гр. Сандански с председател Илия Щърбев в края на годината - грамота, за най-успешно и устойчиво развиващо се хлебопроизводство в системата на ЦКС за 2017 година.

Приоритетите за развитие на ОКС – Благоевград през 2018 година ще бъдат разширяване на обектите от веригата КООП, разширяване на предлаганите стоки с марката КООП, внедряване на търговскоинформационна система (ТИС) в търговските обекти и реализирането на програмата за лоялни клиенти (ПЛК). Традиционно и тази година член-кооператорите на ОКС – Благоевград и кооперациите от състава му ще вземат участие в инициативата „КООП - Заедно на пазар“ за реализирали покупки на стойност над 1200 лв. За трета поредна година от ОКС - Благоевград ще подкрепят и инициативата „КООП=COOP Да изградим по-добър свят сега“.

Дирекция „КООП медии и реклама“ по материали на ОКС Благоевград