• Начало /
  • Новини /
  • ОКС Кърджали гради доверие в кооперативния бизнес

ОКС Кърджали гради доверие в кооперативния бизнес

Публикувано на 10.07.2018

ОКС Кърджали гради доверие в кооперативния бизнес

Данни за OКС Кърджали

  • ОКС Кърджали членува в Централен кооперативен съюз
  • Съюзът обединява 16 кооперации с 1 814 член-кооператори
  • Основни стопански дейности: търговия на едро, търговия на дребно, промишленост и услуги
  • ОКС Кърджали и членуващите в него кооперации стопанисват 16 обекта за търговия на дребно от национална верига КООП и обслужват 130 населени места

Георги Стоянов, председател на ОКС Кърджали

„През изминалата 2017 година в ОКС Кърджали продължихме да работим за реализиране на целите, които са заложени в Стратегията за развитие на кооперативните организации от системата на ЦКС, а именно: постигане на устойчиво развитие на членуващите в съюза потребителни кооперации, възстановяване на икономическия растеж и приобщаване на все повече млади хора към кооперативната система. Нека и през 2018 г. да бъдем единни, да обединим усилията си тогава бъдещето ще бъде по-оптимистично, а настоящето по спокойно. Сега повече от всякога е необходимо да се придържаме към девиза: „Всички заедно можем повече“.

Историческа хроника

Първата потребителна кооперация в град Кърджали е създадена на 16.11.1919 г. под името Кърджалийско кооперативно дружество „Родопи“. Учредителите решават да основат в полза на своите членове „едно кооперативно потребителско дружество“ за доставка на стоки от първа необходимост.

Навсякъде по това време се чувства липсата на продукти от първа необходимост като брашно, сол, сапун, захар, газ, и др. По това време посочените стоки се разпределят от Комитет за обществени грижи и социална справедливост, а оскъдното им предлагана създава условия за спекулации и злоупотреби. Кооперация „Родопи“ е създадена, за да противодейства на тези процеси и осъществява дейността си до 01.03.1921 г., когато е закрит „Комитетът по прехраната“, а търговията става свободна. Преодоляни са военновременните затруднения в земеделското производство, увеличава се и животновъдството. Животът става сравнително по-спокоен, но трудещите се сблъскват с лихварския капитал. Учредителите на кооперацията смятат, че са постигнали това, за което тя е създадена и вместо да я оставят да продължи своята дейност, решават да я преустроят в кооперативно кредитно сдружение под наименованието Кърджалийска популярна банка.

До края на 1946 година във всички централни общини на територията на сегашната Кърджалийска област са основани и действат спестовно-кредитни кооперации, които наред с кредитната си дейност се занимават и с търговия на дребно. През 1946 година се учредява РКС Кърджали, който разкрива свои клонове в околийските центрове: Ардино, Момчилград, Кърджали, Златоград, Крумовград и Ивайловград. Клоновете на РКС поемат изцяло доставката на стоки до всички кооперации като в същото време организират тяхната изкупвателна дейност.

ОКС Кърджали е образуван на 24.02.1960 г. Изграден е като съюз обединяващ районните кооперативни съюзи Ардино, Момчилград, Кърджали, Златоград, Крумовград, Ивайловград и потребителните кооперации от Кърджалийски окръг. Към настоящия момент в Областен Кооперативен Съюз Кърджали членуват 16 кооперации с 1814 член-кооператори. Обслужваните населени места от кооперациите са 130, с население около 100 хил. души.

Стопански дейности на ОКС Кърджали

Основната дейност на членуващите в съюза кооперации е търговия на дребно, като голяма част от тази дейност се развива в планински и трудно достъпни райони и е съпроводена с допълнителни разходи по доставките. Въпреки това приходите от търговия се увеличават с 12% спрямо предходната година, като тя основно се осъществява от „Момчилкооп“ АД гр. Момчилград. Добрите резултати се дължат на направените инвестиции и добрия мениджмънт на дружеството.

Утвърдената стратегическа цел в областта на кооперативната търговия е повишаване на нейната ефективност и превръщането й в печеливша дейност за кооперативните организации. В тази връзка една от задачите за реализиране на целта е утвърждаването на ТВ КООП, като най-голямата верига от типа удобен магазин.

На територията на Кърджалийска област функционират 16 магазина от ТВ КООП, които дават облика на кооперативната търговия в региона. Три от магазините са включени в единната търговска информационна система (ЕТИС).

Стокооборотът в обекти от ТВ КООП е над 87% от целия стокооборот на кооперациите от ОКС Кърджали, което показва ползата от включването на повече магазини във веригата. С най-голям принос са магазините на ВК “Наркооп“ гр. Момчилград с магазини на ул. „Гюмюрджинска“, ул.“Тракия“, ул.“С.Врачански“, както и на ВК „Обнова“ в с. Кирково.

Основен доставчик на стоки за търговските обекти от веригата КООП е „Момчилкооп“ АД, гр. Момчилград, чрез който съюза осъществява дейността търговия на едро. От своя страна, дружеството купува стоки с марката КООП директно от „Кооп-търговия и туризъм“ АД, гр. София.

Кооперациите, които желаят доставки на стоки по заявка франко, получават стоката без да заплащат транспортни разходи, като на всички кооперации се прави отстъпка от 2%. През изминалата 2017 година изпълнението на ОКС Кърджали по плана за национален единен кооперативен пазар (НЕКП) е в размер на 94%. Отделни кооперации от състава на ОКС Кърджали развиват и дейност в секторите „Промишленост“ и „Обществено хранене.

Разбира се, кооперациите от кърджалийски регион също изпитват негативните тенденции като намаляване на наетите лица, влошаване на ефективността на осъществяваните стопански дейности, намаляване на броя член-кооператорите и т.н. За преодоляването на тези процеси общото събрание на ОКС Кърджали формулира следните приоритети за развитие през 2018 г.:

  • развитие на регионалния и националния кооперативен пазар;
  • развитие на ТВ КООП, повишаване на нейната конкурентоспособност и подобряване на финансовите показатели;
  • подобряване на условията за членство и привличане на млади и образовани кадри.

Дирекция: “Кооп медии и реклама“ по материали на ОКС Кърджали