• Начало /
  • Новини /
  • Обучението на собствени кадри – инвестиция в бъдещето на кооперативната система

Обучението на собствени кадри – инвестиция в бъдещето на кооперативната система

Публикувано на 29.03.2022 Новини

Обучението на собствени кадри – инвестиция в бъдещето на кооперативната система

„Промяната е крайният резултат от всяко истинско обучение“.

Тези думи на американският автор и мотивационен лектор Лео Бускалия  описват необходимостта от постоянно усъвършенстване, което е необходимо, за да работим по-добре днес и да търсим нови пътища за развитие в бъдеще.

Воден от желанието си кооперативните организации да бъдат възможно най-полезни на хората и да продължават с успех своята 132-годишна мисия в България, ЦКС инвестира отново в образованието и обучението на своите кадри. На 17 февруари 2022 г. Управителният съвет на Съюза прие План и Календар за обучение на кооперативните кадри през настоящата година.

Реализацията на Плана осигурява възможност за повишаване на управленския капацитет на кооперативните организации на всички нива и отговаря на основните професионални направления, в които те реализират стопански дейности.

В този аспект обученията са насочени най-вече към заинтересованите и дейни хора, на които кооперативният бизнес модел предоставя добри възможности за професионално и личностно развитие и от които изисква непрекъснато актуализиране на притежаваните знания и умения. Демократичната бизнес структура на кооперациите и  бизнес целите, които са много по-високи от преследването на максимална печалба са фактори, които изискват привличането на добре образовани млади хора и разгръщане на техния потенциал при вземане на решения.

Въз основа на подадените от кооперативните съюзи заявки, в Плана за обучение’ 2022 са предвидени общо 24 курса, в които се очаква да се включат близо 440 заети, които ще преминат обучение в следните направления:

  • Актуализация и разширяване на притежаваната квалификация, включително подготовка на ръководни кадри;
  • Професионална квалификация за придобиване и актуализиране на уменията в областта на търговията, хлебопроизводството, туризма, производството на етерични масла, счетоводството и др.

Организацията на обученията ще бъде съобразена с развитието на пандемичната обстановка и възможностите за провеждане на обученията.

При подготовката на Плана за обучение на кооперативни кадри 2022 бяха проучени и възможности за онлайн обучение чрез създадената с решение на УС на ЦКС от 20 април 2017 г. Кооперативна електронна академия (КЕА). Планира се основната част от курсовете да стартират от 1 юни 2022 г., като дотогава бъдат актуализирани съществуващите или разработени нови модули за обучение.

В условията на продължаваща пандемия и невъзможност за отсъствие от работното място, активното използване на КЕА е гъвкав подход, който ще допринесе за по-голяма сигурност и адекватност при планиране и осъществяване обучението на заетите в кооперативните дейности с намален персонал.

Достъпът ще се осъществява чрез позициониран на интернет страницата на ЦКС (www.cks.bg) банер, с наименование КЕА. След активиране на банера се зарежда страницата на електронното обучение с достъп до всички активни към даден момент обучения, възможност за индивидуална или групова регистрация на заявилите намерение да се обучават и да придобият Удостоверение за професионална квалификация или Сертификат за преминато обучение.

След подаване на заявка и заплащане на таксата за активиране на акаунта  желаещите да се обучават получават индивидуална парола за достъп. На платформата са разположени три бутона със съответните направления за обучение:

  • раздел „Търговия“;
  • раздел „Туризъм“;
  • раздел „Мениджмънт на кооперативната организация“.

Всеки курсист се идентифицира с електронен акаунт, който се създава след подаване на заявка от кооперативната организация за неговото включване в обучение. Важно за участниците в обучението е да знаят, че с активирания акаунт могат да преминат всички активни обучения в съответното направление („Търговия“, „Туризъм“, „Мениджмънт на кооперативната организация“).

С цел оптимизиране и стимулиране обучението в електронна среда, УС даде разрешение в периода 01.06.2022 – 31.05.2023 г. ЦКС да поеме разходите за заплащане на персоналните електронни акаунти за всички желаещи да се включат в КЕА.

Всяко електронно обучение завършва с електронен тест. Той е отворен за попълване от участниците в обучението само в определен период от време. След успешното попълване на теста, обучението се деактивира за курсиста и той може да продължи с друго обучение от същото направление. На успешно приключилите курса се издава Удостоверение за професионална квалификация или Сертификат. Курсистите, които не са успели да преминат успешно теста, имат право на втори опит в избрано от тях време. Те могат да се явят повторно на тест в активната изпитна сесия или да изчакат нова такава, за да преминат отново през електронното обучение.

Подробности за старта на КЕА очаквайте на сайта на ЦКС и на Фейсбук страницата на Съюза (https://www.facebook.com/CentralCooperativeUnion).