• Начало /
  • Новини /
  • Петър Стефанов е избран за Президент на Световната организация на потребителните кооперации

Петър Стефанов е избран за Президент на Световната организация на потребителните кооперации

Публикувано на 07.12.2015 Новини

Петър Стефанов е избран за Президент на Световната организация на потребителните кооперации

Петър Стефанов - Президент на Световната организация на потребителните кооперации и Катцуми Асада - Вицепрезидент на Световната организация на потребителните кооперации.

Петър Стефанов бе избран за президент на Световната организация на потребителните кооперации. Изборът бе проведен по време на Глобалната кооперативна конференция на 11-12 ноември 2015 в Анталия, Турция, в която участие взеха над 800 делегати от целия свят, в това число и делегацията на Централния кооперативен съюз.

Избирането на Петър Стефанов за президент на Световната организация на потребителните кооперации е огромен успех за българското кооперативно движение. Това е и заслужено признание за неговия принос в развитието на потребителните кооперации не само в България, но и в света и дългогодишната му активна дейност от 2001 година, когато бе избран за член на Изпълнителния комитет на Генералната асамблея на организацията в Сеул.

В своето обръщение към делегатите Петър Стефанов сподели: "... за мен е огромна чест и отговорност да бъда начело на Световната организация на потребителните кооперации, която от своето създаване и досега пази техния дух и традиции и популяризира приноса им в реализиране стремежа на хората за по-добър живот. Уверявам ви ,че и в бъдеще ще продължа да работя за тяхното развитие, защото са най-близко до членовете, семействата им и обществото като цяло. Чрез активен диалог, добро взаимодействие, обмяна на информация и координация помежду ни ще постигнем повече видимост и признание за ролята и значимостта на потребителните кооперации в съзиданието на един по-добър свят....". Кооперативната седмица в Анталия, Турция приключи с провеждането на Генерална асамблея на Международния кооперативен алианс. Делегатите от всички региони на света приеха плана за работа и бюджета на Алианса за следващия двегодишен период.

Поради предсрочно оттегляне на Дама Полин Грийн като президент на Международния кооперативен алианс се проведоха избори за този пост,  като делегатите избраха за президент на МКА Моник Льору за периода 2016-2017, а Дама Полин Грийн бе удостоена с почетната награда на Алианса „Рочдейлски пионери" за нейния огромен принос в развитието и популяризирането на кооперациите в света.