Кооперативна среща на върха Европа – Китай 2015

Публикувано на 16.12.2015 Новини

Кооперативна среща на върха Европа – Китай 2015

По инициатива на Всекитайската федерация на кооперациите за снабдяване и маркетинг и Кооперативна Европа – Европейски регион на Международния кооперативен алианс, от 9 до 11 декември в Шанхай се проведе Кооперативен бизнес форум на високо равнище Китай - Европа 2015.

В приветствието си към присъстващите на кооперативната среща на върха председателят на ЦКС Петър Стефанов акцентира „….Форумът се провежда непосредствено след приключилата Среща на върха на правителствените лидери на Китай и страните от Централна и Източна Европа „16+1“. Това е доказателство за силното политическо желание към по-тясно икономическо и търговско сътрудничество - сътрудничество, което ще даде тласък за икономически просперитет и подобряване благосъстоянието на хората. Несъмнено, това е добра база за обсъждане и реализиране на конкретни идеи и намерения за ползотворно бизнес сътрудничество между кооперативните организации….“. 


Представяйки Кооперативна Европа, която обединява, представлява и е гласът на 83 национални кооперативни организации от 32 европейски страни пред Европейските институции, Петър Стефанов подчерта значимостта на 160 хиляди кооперации в Европа и техните над 123 милиона индивидуални членове, ангажирани в почти всички сектори на европейската икономика и осигуряващи над 5.4 милиона работни места. 


Кооперативният бизнес модел – моделът в сърцето на който стои човекът, а не капиталът, е признат от европейските политици и обществеността като важен и пълноценен партньор на европейската икономика и е със сериозен потенциал за устойчив растеж, иновации и социална промяна в Европа.


„…Анализирайки цифрите, силно вярвам и съм убеден в успешното прилагане на 6-я кооперативен принцип, а именно засилване бизнес сътрудничеството между кооперациите. Кооперациите, които по своята същност са най-близо до хората, до техните потребности и винаги са готови отговорно и бързо да реагират на предизвикателствата, да ги преодоляват и да работят в полза на своите членове и обществото като цяло, създавайки им условия за по-добър живот...“, отбеляза Петър Стефанов.


Стратегическият план за развитие на кооперациите 2020 (Блупринт) предвижда активизиране на сътрудничеството с оглед синхронизиране приоритетите в политиката за популяризиране на кооперативния бизнес модел. Затова и Кооперативният бизнес форум на високо равнище дава възможност на националните кооперативни организации да обсъдят и предприемат конкретни стъпки в реализирането на този значим проект „КООП Европа - КООП Китай 2020“.


В рамките на Форума участниците проведоха двустранни бизнес срещи с представители на КООП Китай, ангажирани в областта на производството, преработката на селскостопанска продукция и нейната реализация чрез изградената модерна верига от супермаркети КООП в цялата страна.

Кооперативните лидери от Европа и Китай

Особен интерес и потенциал за бъдещо сътрудничество предизвика новосъздадената от КООП Китай платформа за електронна търговия “В2С“, която предоставя международна КООП онлайн зона, където европейските кооперативни организации ще могат да предлагат свои стоки и услуги.
Кооп Китай заема водещи позиции в износа на аграрни продукти, стоки за ежедневна употреба, битова техника и електроника, изкуствени торове, а така също и внос на такива с оглед обогатяване на техния асортимент. 


За 2014 общият годишен оборот на КООП Китай от износ-внос е в размер на 10 милиарда щатски долара. В рамките на Форумът европейските делегации посетиха Централния офис на Групата за международна кооперативна търговия и супермаркети от търговската верига КООП в град Нинбо, провинция Джъдзян.


По предложение на Петър Стефанов участниците приеха Кооперативният бизнес форум Китай - Европа да се провежда всяка година на реципрочен принцип, с участието на повече кооперативни организации от двата региона на Международния кооперативен алианс. Изразено бе силното желание и готовност на Централния кооперативен съюз България да е домакин на Форума през 2016.


Съвместните усилия ще са насочени към популяризиране развитието на търговията и сътрудничеството между кооперациите. „….Нека на този Форум заедно направим първите крачки по дълъг, може би и труден път, но път към растеж, път към мирно съвместно съществуване и приятелство, път към солидарност и взаимопомощ - ценности характерни за кооперациите в целия свят, защото древна китайска поговорка гласи: “По-добре стани и действай, отколкото да седиш и само да говориш“, увери участниците във Форума председателят на ЦКС.