• Начало /
  • Новини /
  • Ролята и значимостта на кооперативния бизнес за европейската икономика

Ролята и значимостта на кооперативния бизнес за европейската икономика

Публикувано на 14.01.2016 Новини

Ролята и значимостта на кооперативния бизнес за европейската икономика
По инициатива на Фондацията за европейски прогресивни изследвания /FEPS/, Организацията за лобиране и подкрепа на кооперациите и взаимоспомагателните дружества /MUTUO/, Великобритания и Института за социална интеграция, България, Централният кооперативен съюз, България бе домакин на Европейски симпозиум на тема „Ролята и значимостта на кооперативния бизнес за Европейската икономика“, който се проведе в София на 12 и 13 януари 2016 г.
Симпозиумът е петия пореден след проведените в Брюксел, Барселона, Берлин и Копенхаген в рамките на Европейския проект „Бизнесът за хората“. В него взеха участие организации от 7 страни.

В приветствието си към участниците Петър Стефанов, председател на Централен кооперативен съюз, фокусира вниманието върху икономическата и социална роля на кооперациите в Европа, която не може  да бъде оспорена: “… Те представляват повече от 160 000 кооперации, притежавани от 123 милиона индивидуални членове и предоставящи 5.4 милиона работни места и са ключов партньор в постигането на целите, залегнали в Стратегията на ЕС 2020, за устойчива икономика, поставяйки хората и отговорността за подобряване на техния живот на първо място, противодействайки постоянно срещу социалното изключване и подкрепяйки прехода към по-екологична икономика…“.
 
По интересен начин чрез активни дискусии по време на презентациите бяха проследени научни изследвания в различните сектори на кооперативния бизнес, базиран на кооперативните принципи и ценности, приети преди 170 години, но и днес със своето съвременно звучене.

Всеки един от тях допринася за обогатяване на кооперативния бизнес модел. Доброволно обединявайки се хората, заедно работят за задоволяване на своите потребности, демократично управляват и участват в дейността на кооперацията и справедливо разпределят постигнатия резултат.

„Кооперативният бизнес е в полза на членовете, потребителите и заетите в него, и затова заслужава подкрепата на политиците, подкрепа, която от своя страна допринася за растеж в икономиката и ползи за обществото като цяло…“ заяви в своето изказване Питър Хънт, главен изпълнителен директор на Организацията „МЮТЮО“, лобираща за кооперациите и взаимоспомагателните дружества, Великобритания.

Все по-често кооперативните ценности и принципи се прилагат с цел преодоляване на предизвикателствата пред които е изправено обществото. Например, доверието, успешното управление и солидарността са ценности, които в днешно време не се ценят особено, но те са тези които могат да обединят хората за съживяване на кооперативния бизнес модел. 

Дискусиите засегнаха и различни аспекти на правната рамка и значимостта на кооперациите в бизнес секторите търговия, земеделие, индустрия, жилищно строителство, банки и застраховане.
Кооперативният бизнес модел е синоним на солидарност и устойчивост, защото създава работни места и ползи за членовете, а не преследва максимална печалба, което го прави различен от корпоративните бизнес модели. 

„…Ето защо кооперациите в Европа настояват за подкрепа, изразена в благоприятна правна рамка за по-нататъшен растеж на кооперациите, повече видимост и признание за значимия принос на кооперациите в икономическото и социално развитие в Европа...“ заяви Петър Стефанов при закриването на симпозиума.

Заключителният симпозиум в рамките на този европейски проект ще се проведе в Рим, където ще бъде представен доклад за постигнатия напредък по темата, относно:
•    Ролята и значимостта на кооперативния бизнес в 28 страни членки на Европейския съюз;
•    Разработване на модерна политическа рамка за по-нататъшно развитие на кооперативния бизнес в страните членки ;
•  Провеждане на регионални срещи в рамките на Европейския съюз с цел постигане повече видимост и признание за ролята и значимостта на кооперативния бизнес сред политическите и научни институции, а също така и сред гражданските общества.